GWATHMEY
SIEGEL
KAUFMAN
ARCHITECTS llc

Westover School

Library and Science Building Middlebury, CT Westover School is a private boarding school for women on a 150-acre rural campus. The campus is dominated by the Main Building, designed in 1907 by Theodate Pope Riddle. Beyond the Main Building, and to the south, lies the Field, a large lawn and playing field used for athletics and graduation ceremonies. The Library and Science Building includes a 40,000-volume academic library with a rare book collection. Continue Back
The library provides a series of quality environments for serious study, informal browsing and music listening, as well as three instructional laboratories, a greenhouse to augment biological studies, an astronomical observatory tower, faculty offices, preparation rooms and a computer science center.

The building is organized along an elevated arcade that extends and is connected to those of the Main Building and overlooks the Field. The new facilities are reached through entrances off the arcade. Primary spaces—the science laboratories and the library reading room—are sited a half level below the arcade, at the grade of and overlooking a smaller landscaped area to the west. Ancillary spaces—stacks, study carrels, faculty offices, preparation rooms and computer center—are arranged beneath the arcade. These two levels are separated by a two-story skylit gallery, bridged by entrances from the arcade. The composition of building elements with a new façade that incorporates a renovated activity center is punctuated by the observatory housing the school’s 8” telescope.

The library’s main desk and reference area offer views over the main reading room, one level below, to the west, and out to a garden edged by a stone wall. This upper level of the library is illuminated by three circular skylights. At the north end of the two-story reading room is a one story periodicals area defined by a sinuous wall. The cabinets and curtain walls in the science labs are finished in mahogany, giving them the feel of an old college lab: glass, metal, dark wood.

Westover’s pedagogical philosophy is to allow its students access to the materials of education: lab spaces, the library, and the activities center are kept open for students to use. There are no locked doors.

Architecturally, the library and science building reiterates this notion of openness with views between spaces and no barriers between the building’s library and science wing. While capturing views of gardens and playing fields, the building also provides students and faculty relief from the cloister.

Download project pdf for more information

“With a master stroke, Gwathmey Siegel Kaufman solved all the functional problems in a single building and provided Westover with a new chapter in its already rich architectural legacy.”

Architecture Magazine, May 1988

Gwathmey Siegel Kaufman Architects llc. 525 Broadway, 7th Floor New York, NY 10012 | 212.947.1240 | 212.967.0890 ©2017 All Rights Reserved.